Aan deze plek voor ambachtelijke producten en diensten wordt hard gewerktDoe mee!

Ambachtelijk vakmanschap

Bij ambachtelijk vakmanschap is sprake van vanzelfsprekende kwaliteit en ultieme vakbeheersing. De ambachtsman of -vrouw heeft het vak in de praktijk ‘in de vingers gekregen’ en oefent het zelfstandig uit (van ontwerp tot reparatie).

De Sociaal-Economische Raad én de Van Dale benadrukken dat sprake is van een ambacht als het bedrijfsmatig (als broodwinning) wordt uitgeoefend.

Ambachtelijk vakmanschap wordt soms geassocieerd met musea of braderieën. Maar dat zijn museale ambachten. Die worden niet meer door ondernemers uitgeoefend. Denk aan de borstelmaker in het Openluchtmuseum in Enkhuizen. Hij maakt met de hand prachtige borstels, maar voor zijn product is geen markt meer. Een borstel koop je in een warenhuis. Zijn werk is vanuit het oogpunt van erfgoed en cultuur zeker van belang. Maar omdat het niet bedrijfsmatig wordt uitgeoefend is geen sprake van ambachtelijk vakmanschap.

Ambachtelijk vakmanschap vind je bij de ondernemers op Gemaakt in Nederland.

Meedoen als ambachtelijk ondernemer?

Op dit platform vind je steeds meer ambachtelijke branches en ondernemingen. Meld je aan voor Gemaakt in Nederland. En maak ook jouw bedrijf zichtbaar voor mensen met interesse in uniek, duurzaam vakwerk van Nederlandse bodem.

Meld je aan