Aan deze plek voor ambachtelijke producten en diensten wordt hard gewerktDoe mee!

Ambachten dragen bij aan onze kwaliteit van leven

Ambachtelijk wordt nogal eens gebruikt als marketing instrument als kwaliteitskeurmerk. Maar ambachtelijk en massaproductie gaan niet samen. Ambachtslieden leveren handgemaakte, unieke producten en diensten. De wens van de klant staat hierbij centraal.

Er zijn veel verschillende ambachten. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren

Ambachten brengen een wijk tot leven

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar ambachten zitten in de haarvaten van de samenleving. Bij de ijsbereider of schoenhersteller ontmoet je je buren. Voor de wijkagent is hij een bron van informatie over wat er in de wijk gebeurt. Ambachten leveren een directe bijdrage aan (het gevoel van) veiligheid.

Ambachten in de gezondheidszorg

Orthopedische schoenen, een pruik voor een patiënt met een haarziekte, een gebitsprothese, de behandeling van de voeten van een diabetespatiënt. Allemaal verzorgd door ambachtslieden. De gezondheidszorg kan niet zonder hen. Hun werk is geslaagd als hun cliënten klachtenvrij zijn en hun werk onzichtbaar is.

Ambachtslieden dragen onze cultuur

Een aantal ambachten draagt bij aan de instandhouding van ons cultureel erfgoed. Zij zorgen voor onze monumenten en houden tradities en cultuur in stand. Denk aan de restaurateur van glas-in-loodramen, de hoedenmaker die iedereen op Prinsjesdag van originele ontwerpen voorziet, de pianotechnicus die zorgt dat het orkest compleet is. Allemaal ambachten!

Iets moois gooi je niet zomaar weg

Ambachtelijke ondernemers maken niet alleen producten, ze repareren of restaureren ze ook. Of passen ze aan.

Denk aan de schoenmaker die de hak van je prachtige schoenen verlaagt waardoor jij er nu beter op loopt. het sieraad dat je hebt geërfd van oma en voor jou wordt gerestaureerd zodat het nu bij jou past. Of de kledingreparateur die jouw jasje inneemt zodat je het weer kunt dragen. Deze vakmensen zorgen zo voor een duurzamer Nederland.

Ambachten creëren heel veel werkgelegenheid

Een exact cijfer is nergens bekend. Dat komt omdat ‘het ambacht’ niet in statistieken wordt geregistreerd. Maar het belang voor de werkgelegenheid is groot; een paar honderdduizend mensen werkt in een ambachtelijk bedrijf, veelal als zelfstandige.

Ambachtelijk werk is duurzaam; het verdwijnt niet snel door automatisering of robotisering. Er is altijd behoefte aan handwerk en maatwerk. En ambachtelijke bedrijven kopen natuurlijk ook materialen in. Zo zorgen ze op hun beurt weer voor werkgelegenheid bij andere bedrijven.

Ambachten leveren dus verschillende bijdragen aan onze samenleving. En dat maakt ons dagelijks leven heel veel leuker!

Meedoen als ambachtelijk ondernemer?

Dit platform is er voor alle ambachtelijke ondernemingen. Zie je nog geen onderneming uit jouw branche? Dan kun jij de eerste zijn. Meld je aan voor Gemaakt in Nederland. En maak jouw bedrijf zichtbaar voor mensen met interesse in uniek, duurzaam vakwerk van Nederlandse bodem.

Meld je aan